Friese Stabij

HERKOMST


De Stabij of Stabijhoun komt oorspronkelijk uit Friesland, uit het Friese Woudengebied. Rond 1800 wordt voor het eerst melding gemaakt van de Stabij. De voorvaderen - spanjoel of spanjiel - zijn waarschijnlijk meegekomen tijdens de Spaanse bezetting.


De Stabij werd gebruikt bij de jacht op mollen, ratten, bunzings, haar- en veerwild en als waakhond en als ongedierteverdelger op het erf van de boeren.


Tegenwoordig is de Stabij vooral een gezelschapshond.


In 1942 is het ras door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkend. De Stabij hoort tot rasgroep 7 : Staande Jachthonden (een 'staande hond' spoort het wild op en wijst het de jager aan door ervoor te blijven staan).


Inmiddels zijn er ook rasverenigingen in Zweden, Finland, Denemarken, Amerika en Canada waarmee de NVSW samenwerkt om het oorspronkelijke rasbeeld zoveel mogelijk te behouden.

ALGEHEEL BEELD


De Stabij is een uitgesproken stevige hond; niet te fors, lomp of log, maar zeker ook niet te fijn.


De huid vertoont geen plooien, maar sluit goed aan om het lichaam.


De vacht is feitelijk halflang.KARAKTER


Als huishond is de Stabij aanhankelijk, zacht en lief, maar daarbuiten is hij bij tijd en wijle knap eigenzinnig en vinnig. Zijn karakter maakt hem uitermate geschikt als gezinshond, maar zijn gestel is berekend op het buitenleven. De stabij is 'open' (heeft als het ware 'het hart op de tong').


De Stabij is schrander en leert gemakkelijk, maar is niet altijd gehoorzaam. Een duidelijke en consequente opvoeding is nodig , waarbij een tikkeltje 'kort aangebondenheid' van de baas zeker van pas komt bij de vorming van de Stabij.


Eenkennig is de Stabij niet - hij is vriendelijk voor iedereen -  maar niet direkt een allemansvriend. Hij is lief voor kinderen.


KLEUR EN GROOTTE


De kleuren zwart, bruin en oranje met witte aftekening

komen voor.


In het wit mogen schimmel en/of spikkels voorkomen.


De ideale maat voor reuen is 53cm en voor teven 49cm.